Eerste stap naar meer sociale ondernemingen in Drenthe

dopper 2dinsdag 12 juli 2016

De Statenfracties van de ChristenUnie en de PvdA zullen morgen bij de behandeling van de voorjaarsnota een motie indienen waarin ze Gedeputeerde Staten van Drenthe verzoeken om in het najaar van 2016 te komen met een verkennende notitie Sociaal Ondernemerschap. Het CDA, de VVD, GroenLinks, 50 plus, Sterk Lokaal en de SP hebben al aangegeven deze motie mede te willen indienen.

Een sociale onderneming levert net als elke andere onderneming een product of dienst en heeft een verdienmodel. Geld verdienen is echter niet het hoofddoel, het is een middel om de missie te bereiken. Het doel van de sociale onderneming is maatschappelijke meerwaarde creëren, ook wel ‘impact’ genoemd. Deze impact kan bij voorbeeld zijn dat de arbeidsparticipatie van kwetsbare groepen toeneemt of dat de milieuvervuiling afneemt. De sociale onderneming is wereldwijd een groeiend fenomeen en ook in Nederland groeit deze groep ondernemers met de dag.
Een voorbeeld hiervan is de Dopperfabriek, die is gevestigd in Emmen. Het productieproces is klimaatneutraal, vrij van schadelijk stoffen en de aanschaf van de flesjes draagt bij aan waterprojecten in Nepal.

Volgens de indieners, Bernadette van den Berg (ChristenUnie) en Ronald Koch, (PvdA) is dit bij uitstek een thema voor de provincie, omdat sociale ondernemingen veelal lokaal en regionaal georiënteerd zijn en met name daar een hoge maatschappelijke impact realiseren. "Deze motie is een eerste stap naar een beter klimaat voor sociale ondernemingen in Drenthe" aldus van den Berg en Koch.

Labels
Drenthe

« Terug

Archief > 2016 > juli

Geen berichten gevonden