Wetenschappelijk bezinnen tijdens de Summer School - column van Lisca van der Eijk

Lisca van der Eijkwoensdag 25 april 2018

In 2017 nam Lisca van der Eijk deel aan de Summer School. In deze column blikt ze daarop terug. 'Er was veel ruimte voor input en discussie. En de groene en stille omgeving droegen erg bij aan de bezinning tijdens deze Summer School.'

In juni 2017 mocht ik 4 dagen van wetenschappelijke bezinning meemaken, gegoten in de vorm van een Summer School. Het WI vond achter Doetinchem een lange onverharde weg die voerde naar een groene bezinningsplaats met Benedictijner monniken, een kapel en gastenverblijf. Samen met een 10-tal andere deelnemers zouden we stilstaan bij oude en nieuwere denkers die elk hun eigen gedachtengoed over de Schepping en de besturing ervan uitvoerig neerschreven. Zulke denkers leveren forse readers op en dus bleek voorstudie zeker noodzakelijk. Op die manier werd ik tijdens de voorstudie al stilgezet en dat op zich leverde al bezinning op. Wetenschappelijke bezinning werd het pas toen in de verschillende sessie de experts ons gezamenlijk halt lieten houden langs de denklijnen van Augustinus, Groen en Kuyper.


Van christenpoliticus tot ondernemer
De deelnemers hadden elk hun eigen reden voor deelname dat bracht de groep als geheel ook verder. Het was bijzonder om aan de hand van de input van bijvoorbeeld gemeenteraadsleden oude politieke theorieën tot leven te horen komen; hoe kan ik als christenpoliticus recht doen aan mijn (of alle) kiezers? Ook a-politici werden uitgedaagd; als ondernemer heb ik toch ook een publieke taak maar welke precies? Er was veel ruimte voor input en discussie terwijl de sprekers bijstuurden waar de deelnemers theoretisch uit de bocht vlogen.  

De groene en stille omgeving droegen zeker bij aan het bezinningsaspect van deze Summer School. Het was dus prettig dat in het programma ook vrije tijd was ingebouwd waarin verschillende deelnemers in de bossen rond het terrein konden hardlopen, fietsen of wandelen. Fijn om tijdens een wandeling, alleen of samen, de inhoudelijke sessies nog eens te kunnen overdenken.


Luisteren, lezen en bidden
En al lijkt het van ondergeschikt belang; voor eten en drinken wordt door de gastman/vrouw gezorgd. Afleiding in de vorm van woon-werkverkeer, email, telefoon en online opinie snacks waren makkelijk te ontwijken. Wel was er veel waardevolle afleiding wat betreft het ritme van de dag. De mogelijkheid om tot 6 keer toe de gebedsdiensten van de monniken mee te maken was een mooie aanvulling op het inhoudelijke programma. Makkelijk in het gehoor maar moeilijk in de uitvoering waren de psalmen en hymnen die de monniken zongen. Het luisteren, lezen van de teksten en bidden zette stil. Bijzonder is het je te realiseren dat het ritme van deze gebedsdiensten misschien wel al ouder is dan de teksten van Augustinus.

Dat je, al is het maar voor een korte tijd, dat deel van het abdijleven kan meemaken nodigt uit tot bezinnen: alles in deze omgeving wordt gedaan om God te zoeken, lief te hebben en dichterbij Hem te komen, op die manier al eeuwen lang.

Op de site van de abdij staat de volgende tekst te lezen:

“Het benedictijnse kloosterleven wordt dus gedragen door drie pijlers: het gebed, de lezing en de arbeid. Het dagritme van de monniken wordt door deze drie hoofdbezigheden bepaald. Doel van dit levenspatroon is dat de monnik als mens geleidelijk groeit tot innerlijke heelheid en tot het geluk om God boven alles en allen lief te hebben.”

Ik wil niet zo ver gaan om te zeggen dat de Summer School van het WI helemaal opgaat in het ritme van het benedictijnse kloosterleven maar het mee doen met de gebedsdiensten, het luisteren naar de lezingen van de sprekers en een rondje fysieke arbeid in het bos komen een heel eind. Het draagt in ieder geval wel bij tot het Wetenschappelijke Bezinnen.


Ook deelnemen aan de Summer School? Solliciteren vóór 1 mei door uw motivatiebrief en cv te mailen naar wi@christenunie.nl.
Dit jaar vindt de Summer School plaats van 21 t/m 23 augustus, in Klooster Sint Catharinadal in Oosterhout. Het thema van dit jaar is 'Globaal gezien'. 

Meer informatie

Labels
Wetenschappelijk Instituut

« Terug

Archief > 2018 > april

Geen berichten gevonden